fredag 8 maj 2009

Jag tänder till

Jag går igång på saker som jag borde strunta i, ibland säger någon något till mig som är som att hälla bensin på en flammande eld hos mig. Det tänder till.
Min mor sa till mig häromdagen att jag borde ägna mig åt något nyttigt istället för att blogga. Ofta är min mors ord som en dunk bensin, hur gammal jag än blir.

Jag önskar att jag kunde skaka av mig det direkt och strunta i det, dock berör det något inom mig som är extra känsligt och skört. Negativ kritik har jag problem med, det är ju lättare om den är konstruktiv och av välvilja. Dock är det jobbigt att hantera. Om någon säger att jag är lat så kan jag inte ta det, jag tänder till.
Tänk om jag bara kunde småle och svara att det håller jag inte med om, om jag kunde låta bli att ta det till mig.

Nu började jag fundera på vad det menas med att göra något nyttigt, vad är det, vem bestämmer vad det är, vems definition ska vi rätta oss efter? Är det Luther som fortfarande regerar hos oss?

Fortfarande är det så att vi ska göra våra plikter först och sen får vi vila eller göra något roligt efteråt. Det är enligt många rent skamligt att vila och göra något roligt istället för att städa, diska, skura,fixa trädgården och alla de övriga göromålen som alltid förföljer oss som en piska.
Nu kan det vara roligt att städa, dock när man själv har lust.

Jag känner mig ibland som Askungen, bara lite tröttare, slöare och motstridigare.

19 kommentarer:

Angels, roses & white homes sa...

oj oj jag känner igen det där. INGEN kan bestämma vad, när och hur man gör saker. Min mamma är också så där att man ska helst leva som hon har levt i sin tid. MEN MAN ska inte ge efter hahha dom måste lära sig att vi lever vårt eget liv och gör saker då vi själva vill och bestämmer själva vad om är "nyttigt" och inte. hhaha MEN dom brukar ju inte mena nåt illa ändå, man förblir ju deras barn trots ålder. haha Ha en trevlig helg kram

Vilsen sa...

jaaaa, har också svårt med det...:(
fast jag tänder inte till, jag krymper...
Ha en skön helg vännen!
KRAM

Anonym sa...

Min mamma vet inte vad en blogg går ut på, så kan det vara med din mamma med. Du får väl försöka förstå skillnaden i ålder och intresse. Jag kan inte förstå min son som hela kvällarna spelar world of warcraft, vad är det för kul med det? Men jag låter honom hålla på med det och han berättar om olika "levlar" och annat som jag nästan förstår. Generationsklyta igen... man behöver inte berätta allt för sina föräldrar.. :-) Kram Diamanten

Bloggullet sa...

Till Christa.
Jag försöker hålla det ifrån mig, det är nog en generationsfråga som du säger.
Ha en skön helg.
Kramar

Bloggullet sa...

Till Vilsen.
Jag tänder nog till först, sen slocknar jag och krymper som du.
Ha en skön helg.
Kramar

Bloggullet sa...

Till Diamanten.
Så är det nog, att de inte förstår oss ungefär som vi kanske inte förstår våra barn ibland.
Dock är min släkt präglad av det där att man ska göra nyttigt, dvs. praktiskt jobb helst hela tiden.
Ha en fin helg.
Kramar

S o F sa...

Undrar hur många som är så himla bra på att ta kritik - EGENTLIGEN?
Det vill nog till att man tränar på det för att "bli bättre".

Så där så att man bara lugnt säger: Jaha, du tycker så, det har jag inte tänkt på eller kanske till och med: tack, det ska jag tänka på i fortsättningen och hur tycker du jag kunde gjort istället?

Sen är det där också hur man framför kritik. Det är ju nästan en konst att säga nåt kritiserande utan att det blir ett personligt påhopp liksom. Man kan nog träna på både hur man tar emot och på hur man själv ger kritik till andra.

Ha det gott!

Uffematten sa...

Ha,ha! Kunde också "reta ihjäl" mig när jag tyckte att mamma la sig i... Och nu saknar jag det där "mammatjatet"... Aldrig nöjd ;-)!

Men det är nog en generationsgrej det här med bloggeriet...

Ha det gott!
Kram!

Britt sa...

Hej vännen. Jag tror många gånger när man är negativt inställd till bloggandet att det tar bort så mycket "nyttig" tid för ingenting så förstår man inte riktigt. Själv började jag blogga i slutet av förra året, och nu när jag inte mår så bra pga värken så ger era underbara kommentarer mig så mycket, att jag orkar med det jag ska göra också, såsom sköta hem, trädgård dvs allt arbete som vanligt. Så strunta i vad andra tycker gör det som känns bäst för dig för att du skall må bra, och även försök att tala om det för de som inte förstår.
Ha det gått vännen och ha en skön helg.
kram Britt

Tant Brun sa...

Jag säger bara det MAMMOR...man är liten hur stor man än blir, och det är säkert hennes egen frustration som går ut över dig tror jag.
kram Bibban

paula sa...

mammor suck ..............
det som är så roligt att blogga

ha det bra hoppas du fortsätter med ditt bloggande
kramiz

Marie//Tekla Maräng sa...

Positivt att du tänder till, jag krymper och förminskas och drar mig in i mitt skal. Ja, Luther spöket finns kvar alldeles för mycket i min smak. Vem sjutton är det som bestämmer vad som är viktigt, nyttigt och nödvändigt för dig om inte du själv får vara med och bestämma.
Trevlig helg Marie:)

Monica sa...

Ja din mamma hade nog en tanke bakom sitt uttalande..MAMMOR har ju det! Men ta inte åt dig..VAD är nyttigt? Över 2miljoner som bloggar likamed att vi är onyttiga hela bunten? Feta är en hel del av oss också..nyttigt? För smal..godisgris..matgris..soffpotatis..ja you name it!VAD är nyttigt? Positivt ja..att du tände till..you go girl!Mågottkramar

Maria sa...

Jag skulle också vilja vara lite mindre "tändande", det evrkar liksom så enkelt att inte bry sig och att inte göra så stor grej av allt. Men hey, vi kommer dit vi också ska du se :) Bara man vet vad man vill så är det lättare att nå målet.
Kram

Heidi sa...

Hej!
För mig låter det som att din dröm du skrev om häromdagen och sedan det du skriver om din mamma och hur hon dominerar dig känslomässigt kan ha samband.
Du är vuxen och avgör själv vad som är nyttigt för dig. Det kan mycket väl vara nyttigt för dig med bloggandet om det gör att du mår bra. Din mamma får leva sitt eget liv och göra själv de saker som hon anser viktiga. Inte går du till henne och säger samma saker till henne som hon säger till dig?! Eller hur?! Varför ska hon få skuldbelägga dig bara därför att hon är din mamma??... tyvärr är det där ganska så vanligt. Vanligt men jobbigt. Föräldrar äger inte sina barn, men många beteer sig som om det var så. Man ska inte leva genom sina barn, man ska leva sitt eget liv.
Ha en skön fredagskväll och njut av det du själv tycker om att göra!!!
Kramizar:)

sivan sa...

Jag känner igen mig där. Kan med tända till så det ryker men det går över lika fort, För i mitt hem är det ju faktiskt jag som bestämmer över vad jag ska göra och inte göra. kram och ha en bra kväll.

Karin sa...

Min mamma säger samma sak. Kan tänkam ig att det är en generationsgrej, som hon över skrev. Skriv på du, jag gillar din blogg. Och jag tror även att det är bra terapi.

oumberligating sa...

Jag ska berätta en "hemlis" för dig! Jag har startat upp och lärt min Mor blogga, vi har pratat om det i en halvtimme i telfon idag, mycket trevligt, vi pratade just om det du just nu skrivit, så fortsätt att blogga på. Lilla Frun och jag alla våra barn bloggar också för fullt, tänk alla roliga och tokiga och trevliga människor som man inte annars skulle fått kontakt med, som mig exempelvis, vem bloggar om att nästan "göra 2 ibyxorna" på en Lördagsmorgon, jo Oumberlige Peter, såklart!
Okej min blogg har tappat läsare sedan jag slutade med alla prylar, men jag har roligt!
Stor Kram ifrån Peter Och trevlig helg önskar jag dig!

Anonym sa...

En bra fråga till din mamma hade varit: Nåt nyttigt som t.ex. ?
Hade väl varit intressant vad hon hade tänkt sig istället.

Jag håller med någon annan som skrev att du är en vuxen människor som bestämmer över din tid och dina sysslor och med en egen åsikt.
"Du" ska må bra och "du" ska trivas med din tillvaro.
Det är det enda som räknas.

Ta inte åt dig den typen av kritik (om det nu var hennes avsikt att kritisera dig), det är ju bara hennes åsikt sett ur hennes perspektiv.

Blogga på du bara, dammråttorna ligger kvar så länge, jag lovar :)