onsdag 25 februari 2009

Ta mig i kragen när jag köpt någon

Efter mötet med FK på arbetsträningsstället idag så fick jag en konstig, skum känsla av ångest. Min intuition säger mig att där är något som gör mig tveksam och deppig, jag försöker luska reda på vad det kan vara. Jag har bestämt mig för att lita på vad jag känner.

Personen som bossar där sa att jag kommer att få göra olika saker där som tex städa, diska, baka osv. Fk menade att det kvittar vad jag gör där, bara jag är där.
Nu kan jag ju knappast hålla med om det, för det gäller ju att jag ska kunna höja min självkänsla och självförtroende för att göra mig redo att bege mig ut på arbetsmarknaden.

Som alltid utgår de ifrån att om man kan vara på ett ställe ett visst antal timmar i veckan och komma dit punktligt så är man klar för att börja jobba. Nu är ju detta enbart yttre faktorer, de inre är ju lika viktiga. Ett trasigt,ledset självförtroende kan ju utgöra svårforcerade hinder för att återerövra arbetsmarknaden.

Eftersom jag bara ska vara där åtta veckor så får jag nog bita ihop och sluta mesa och konstra, jag kanske är för bortskämd. Jag kanske ska lyfta mig i håret, ta mig i kragen, ge mig själv en spark i häcken, få ändan ur vagnen, ta mig i häcken, skärpa till mig och allt annat de uppmanar mig till med muntra, hurtiga tillrop och kalla, stela beslut.

15 kommentarer:

Bubbel i vardagen sa...

Var det idag det var den stora dagen? Grattis, grattis och hoppas du mår bättre!

Bubbel i vardagen sa...

Nä, vad har jag fått det ifrån? Nu har jag läst igenom bloggen... Det var inte du som fyllde år idag... Men GRATTIS till en ny dag då =D

oumberligating sa...

Låter tufft, men vi som läser din blogg och får äran att dela dina tankar vet att du är bäst! Glöm inte det!
Hjärtliga och varma hälsningar från Peter!

Nonsens sa...

Ja, FK är ibland mest teoretiker verkar det som. Det som verkar så bra på papperet visar sig ofta bli något mer komplicerat när man blandar in saker som människor och deras känslor.
Jag tycker att det verkar lite märkligt att de kan ställa sig så likgiltiga till en människas mående. Att bara säga en sån sak som att det inte spelar någon roll vad man gör bara man är där... Ofattbart. De borde ju vara mer uppmuntrande och försöka stärka självförtroendet, ge en känsla av att de man gör faktiskt gör någon slags skillnad. Att det lilla man lyckas uträtta är något som ger mening i livet och att man får tillbaka känslan av att bidra med något bra till samhället.
Hoppas att allt kommer att gå bra för dig under de kommande 8 veckorna. Jag ska hålla mina tummar för dig.

Kram!

Emma sa...

Märkligt hur byråkratiskt och okänsligt alla institutioner tycks behandla människor. Känns inte oms om dom VET att det handlar om just människor. Jag menar hur kan man tycka att det spelar ingen roll VAD du gör bara du är där...?!?! öh hur tänker man då liksom... Försökr at göra så gott du kan och lite på din egen känsla.
Kramar på dig
Emma

Anonym sa...

Man ska alltid lyssna på sin intuition, kanske du kan börja med en vecka och se om det passar dig att vara där, annars kan du byta. Jag var på ett ställe två dagar när jag kände att det bara sa stopp så jag slutade - det var min rättighet. Den ansvarige på platsen behandlade mig som en anställd och jag fick inte sätta mig och vila när ryggen ville- vilket är emot arbetsträningens regler.
Kom ihåg att du jobbar "gratis" och därför kan testa många arbetsplatser under ditt år. Även om Fk eller Af krånglar så är det ditt liv! Kram

Karin sa...

jag tycker att det är fel av handläggaren som Fk att säga att det kvittar vad du göra, bara du är där. Meningen är, precis som du skriver, att din trygghet och självförstroendet ska höjas. Jag tycker att handläggaren sänkte det när hon/han sa det hon sa.

Ingela sa...

Det känns som om de har missat det viktigaste för att lyckas rehabilitera dig eftersom det ju måste vara som du skriver, att öka din självkänsla och låta dig förstå att det du gör är viktigt och gör skillnad, oavsett hur mycket eller lite det är.

Kanske kan den här typen av arbetsträning vara okej för personer med i första hand fysisk sjukdom för att se vad de klarar av, men alla behöver känna att det de gör är nyttigt. Hoppas du förstår att via den här bloggen så ÄR du viktig och GÖR SKILLNAD. Kram!

CharmKatti sa...

Det lät inte rätt. Det är oerhört viktigt vad man pysslar med på dagarna. Hjärnan ska få sitt, hjärtat sitt och kroppen sin del.

skogshuldran sa...

Det låter inte kul. Alls. Hoppas det går bra i alla fall, kramar Huldran

sexbarnsmamman sa...

Ja, ibland får man väl bara lov att tugga i sig det som kommer över en. Men jag tycker det är jättebra att du har ett frågetecken inom dig. Om de ger dig värdelösa arbetsuppgifter och det känns skumt, så är det så för dig!

Tråkigt bara att de inte värnar väridgheten mer!
Stå på dig!

qi sa...

Jag blir gråtfärdig och upprörd när jag läser hur du blev behandlad på mötet. Det mötet var för DIN skull! De ska lyssna på dig och vara så lyhörda att de uppfattar din osäkerhet och erbjuder dig stöd i form av någon kontaktperson på arbetsträningsstället. Någon som känner till din situation och som du kan känna förtroende för.

Hade du med dig någon anhörig eller annan som du känner förtroende för på mötet?

Hoppas att "det löser sig", men lita på din magkänsla och be om ett nytt möte om det känns för jäkligt.

Kram från qi

S sa...

Jag fick samma vibbar av mitt möte med FK i tisdags. "Men du har ju klarat av att gå dit varje dag, så det går ju bra"

Det är så otroligt kortsiktigt tänkt.

Jag har då aldrig fått intrycket av att du är bortskämd, det är inte bortskämt att vilja ha en meningsfull sysselsättning.

Stora kramar!

Bloggullet sa...

Till er allihop.
Jag är så tacksam för alla era kommentarer som är så kloka och uppmuntrande för mig, och får mig att känna mig starkare. Tack allihop, ni gav mig även nya perspektiv och ni förstod exakt vad jag menade.
Massor med kramar till er.

Miss Borderline sa...

Jag vet inte jag......det intryck jag har fått genom andra av arbetsträning, rehabilitering etc från FK så verkar det mest fungera som ett sätt att snygga till det i statistiken, inte seriösa uppgifter för vuxna människor! Jag ska ärligt säga att jag är glad att slippa ha med dom att göra på det viset!

Kram!