måndag 19 oktober 2009

Att hantera ångest och hur jag är som person

För att skriva lite om ångest och hur jag hanterar den så har jag knappast några kreativa sätt att göra det på. Jag sover när den är som mest plågsam, när jag helt enkelt inte står ut att vara kvar i verkligheten en sekund längre.
Själv tror jag på att sömn lindrar ångest, det gör det för mig.

Nu när jag känner mig lite bättre så sover jag inte lika ofta, även om jag använder sömnen som medicin och lindring.
Annars blir att kolla på teve eller blogga mitt sätt att hantera ångesten på, att få distans och glömma tankarna som maler och ältar.

När jag hade en rejält kris för ganska länge sen så kunde jag inte ens läsa böcker, kunde inte koncentrera mig, och jag som ständigt läst hela mitt liv.
Det kändes bedrövligt. För att kunna börja läsa igen så läste jag böcker med noveller i, det var det enda jag orkade med. Några sidor åt gången bara.
Sen gick det lättare efter ett tag och sen kom jag in i en riktig bokslukareperiod och läste som en galning.

Även denna period satt jag klistrad vid teven, det har blivit som en tröstenapp för mig, som en gosenalle att hålla om.
Om jag tänker tillbaka i tiden så har litteratur, kunskapsiver och teve ständigt varit i fokus för mig, under olika åldrar så har det blandats med att skriva dikter, skriva på en bok som jag fortfarande håller på med, festande, relationer med människor och ett glödande engagemang för utsatta människor och politik.

Så jag är en person som är både tramsig, barnslig, glad och gillar att skämta, samtidigt som jag är seriöst engagerad i politik och samhällsfrågor. Så ibland är jag liksom olika personer i olika sammanhang, ibland säger folk att jag är för allvarlig och djup, och ibland anser de att jag är för flamsig och skämtsam.
Så det kan krocka ganska häftigt om jag sitter på ett politiskt möte och diskuterar orättvisor, och så plötsligt säger jag;
Nu ska jag hem och kolla på Bonde söker fru.

Då kan jag få nedlåtande miner till svar ibland för det är liksom inte fint att kolla såna program i vissa kretsar.
Jag står för att jag kollar på dem och att jag liksom är i verkligheten på de flesta plan, hur ska man kunna förstå människor om man sätter sig på höga hästar och låtsar att man är finare?

Vem vet vad dessa politiskt korrekta personer egentligen gör på fritiden? Kanske något ännu värre än att se på Ensam mamma söker.

Så är jag, gott och blandat. Har fått lättare att tolerera att jag har olika beteende i olika situationer, förut ansåg jag att jag var falsk och tillgjord om jag inte var likadan överallt.

19 kommentarer:

oumberligating sa...

Klart att alla politisk korrekta personer har värre saker för sig än tittar på "vardags TV".
Säkerligen så sitter de och rycker vingar av flugor och låter dem vandra över kroppen samtidigt som de sjunger Teddy Björnen Fredriksson.
När du beskriver dig själv så tycker jag du låter som en "mycket" levande och "trevlig" människa fortsätt med det bara!
Idag är jag själv inte särskilt trevlig känns det som, men jag trivs i den rollen idag (ler)!
Var rädd om dig på alla sett och stor Kram ifrån Peter!
PS: Ha en fortsatt fin vecka och tappa inte bort dig på IKEA!

S o F sa...

Bra och insiktsfullt skrivet!

Heja dig!! Kram!

Angels, roses & white homes sa...

Hej! Hihi hoppas du tycker om reportaget. Ja du vännen det där med ångest är inte kul, jag vet! Handla nu inte för mycket på Ikea hihih, det finns massor där! Ha en fin vecka du med kram

Tant Theas Lilla Torp sa...

Hej på dej!

Så fint och personligt du skriver.
Garanterat mycket värt för väldigt många att få ta del av detta. Dessutom sprider du kunskap och större förståelse.

Håller helt med Oumberliga Peter.

Du verkar helt klart vara en mycket levande och trevlig människa.

Så fortsätt att vara den DU är. Var stolt över dej själv. Du är värdefull!

Fick dessa ord här nedan sända till mej för en tid sedan och skickar dem vidare till dej tillsammans med en stor och varm kram......

Monika


"Låt det finnas frid inom dig. Låt dig känna att Du är precis där det är meningen att Du ska vara. Låt dig inte glömma de tillitsfulla, gränslösa möjligheter Du och alla andra föddes med. Må Du använda de gåvor Du mottagit och förmedla den kärlek som har givits dig. Må Du vara nöjd med Dig Själv precis som Du är. Låt den här vetskapen sjunka in i hela Din kropp och tillåta den att fritt få sjunga, dansa, berömma och älska. Den finns för alla och envar."

Gisan sa...

Ett mycket bra inlägg och väldigt ärligt och öppet. Klart att vi har olika sidor. Jag är glad för din skull att du kan läsa igen. Jag vet själv hur det var när den "ventilen" inte funkade. Hoppas att allt bara blir bättre och bättre för dig! Kramar...

Anonym sa...

Men åhh har du äntligen fått igenom din ansökan ,,,har du obegränsad nu ?
Jag har inte varit på din blogg måste jag skämsigt medge på ett tag ;)
Hoppas du och dina mår skapligt .
Härligt med Ike :)) Dyrt bara om mn inte aktar sig så vips så är hela hemmet omgjort ;)
Kram Jenny

S sa...

Tack för att du skrev det fina inlägget, det bekräftar precis mitt intryck av dig som en snäll men uppriktig person som har råkat ut för en jobbig situation i och med sjukdomen, men fortfarande definitivt är en "levande människa". Att ha många olika sidor ser jag som positivt även om det också kan vara förvirrande (men det kanske jag bara tycker för att jag ibland får höra det om mig själv ;))

Skönt om dig och ta det så lugnt som du behöver (ok då, Ikea kan man väl inte missa! ;))

Miriam sa...

Gott och blandat - det var fint sagt. En härlig människa, det tror jag du är!

Angels, roses & white homes sa...

Hej! Ja jag älskar att sticka och kom på en ny idé! Tänkte på att sticka en jätte toffla, och i den små tofflor, så kallade gäst tofflor! Vissa är ju så frusna om fötterna o då kan det vara kul att kunna erbjuda nåt varmt åt dom så att dom inte fryser om fötterna! Kappahl har mycket fint nu så jag måste ner och kika nån dag här hih! ha det bra kram

Uffematten sa...

Säger som övriga "skrivare"!

Du är verkligen en människa som det är lätt att tycka om!

Kramen!!!

Widénskan sa...

*kramar om*
Åh vad du verkar vara go!
Kramar

Samtal från min trädgård sa...

Jag känner igen mig i mycket av det du skriver, mycket bra. Jag har också sömnen som botemedel för många olika saker eller några promenader om tillfälle ges.
Just nu är det mest sömn, börjar också så smått att greja ut vad jag kan och inte.

Galleri Dalhem sa...

Vilken fin människa Du är !!!
Stark som berättar !
Jaa, fin är vad Du är !

Anonym sa...

Vi har alla våra barnsliga, allvarliga, glada eller deppiga sidor för att vi alla bara är människor ;)

Folk som inte kan acceptera andras nöjen eller hobby även om det inte intresserar dem skulle jag inte vilja ha som bekanta ens.

Ha det bättre :)

wingar sa...

Usch vad dum jag känner mig nu som alldeles "glömt" att gå in här, glömt har jag nog inte bara att jag är så jäkla inne i mig själv och sitter och drömmer bort tid på barnsliga spel. Puh vilken lång mening.

Men det är nästan otäckt det du beskriver..Skriver du om mig eller? Vi är så lika i sättet så man kan ju tro det. Mer behöver jag inte säga tror jag. Jo jag skriver också på en bok, en barnbok som aldrig blir klar..
Många kramar!!

Koola Viola sa...

Sömn är mer läkande än vad man tror egentligen. Och vad skönt att kunna få "vara som man är" utan att be om ursäkt för det. Då har man kommit långt.

Bra skrivet!

Cina sa...

Att "sova sig igenom" betyder ju inte bara ATT man sover sig igenom. Även när man sover bearbetas ju saker i hjärnan och vad jag tror, sorteras in i olika fack. Om det är ett bra sätt för dig att hantera ångest och ängslan så är det ju så!
"Politiskt korrekta personer" finns inte. Bara bilden av dom!
Gott och blandat tycker jag låter som en väldigt trevlig beskrivning!
Kram!

Arga Bettan (^^,) sa...

Själv brukar jag spela dataspel när ångesten och självskadetankarna är för stora. Det fungerar som distraktion och jag kan på så vos undgå att skada mig själv... men själva ångesten är alltid kvar. Blir inte kvitt den hur jag än försöker.

Jag tycker dina sätt att dämpa ångesten låter jättebra, även om du inte tycker de är kreativa. Det som funkar, det funkar, och då är det jättebra att man har sådana strategier att ta till.

Jag äter antidepressiva och sedan har jag en medicin som ska vara ångestdämpande, men den fungerar inte alls på mig. Har påtalat detta problem jättemånga gånger, men ingen bryr sig.

Önskar dig en trevlig kväll!
Kramar

Maria sa...

Du skriver jättebra,känns nästan som du skriver om mig men så är vi ju vädurar båda två,hihi..vi verkar vara väldigt lika som personer.=)

Tror också att sömn läker ångest och depression det gör det för mig med..vissa dagar så orkar jag mer och andra dagar så vilar jag mer och känner mig väldigt oföretagsam.

Hmm...gillar också att läsa men har heft perioder då jag inte kunnat koncentrera mig så trist för jag har massor med böcker att läsa..och så hände detta med ögat då tappade jag lusten helt.=(

Känner mig också som två personer ibland..ibland så kan jag vara tyst och allvarsam och djup medans jag andra stunder eller dagar kan vara väldigt pratsam och stolla mig och skämta,ja en barnslig sida har jag men det tror jag är bra att man har.

Hihi,kan se dig i en allvarsam diskussion om politiska ting och sedan ska du hem och se på bonde söker fru..kan nästan se deras miner framför mig,hihi..jag gillar också att titta på den ikväll är det programmet.

Ja man kan ju undra vad dom har för sig,sköt om dig vännen!

Kram Maria