lördag 27 december 2008

Nyårsafton horrordag

Jag ska berätta om nyårsafton som är ångesten, rädslan,oron komprimerad till en enda dag. Ändå sen jag var ung har jag känt en sån fruktan för denna dag, när klockan närmar sig tolv skakar jag som ett asplöv och får bita ihop för att uthärda.
Jag har svårt att skiljas från något, alltså det gamla året, och jag är rädd för det nya, och nu möts dessa rädslor på samma gång.

När det närmar sig tolv känns det ödesmättat och magiskt och jag är rädd för vad året ska föra med sig. Logiskt beror det nog allt elände som andra år fört med sig.
Jag har grubblat på dessa känslor, försökt prata med folk om det, dock verkar det endast vara jag som känner så. Så det är pinsamt och lite jobbigt att berätta det.
Som det är någon sorts nyårs fobi.
Folk upplever nyårsafton som glädje, fest och jubel, och där står jag stel som en pinne mitt i detta och lider av ångestens skräckgrepp omkring mig.
Jag har även fått för mig att det som händer klockan tolv det kommer att visa hur nästa år blir.

Om någon har tips på hur jag ska hantera rädslan och hur jag lämpligast skulle kunna tillbringa nyårsafton så vore jag tacksam. Eller kanske berätta om egna rädslor.
Någon har föreslagit att jag ska tillbringa aftonen asplakat så jag inte har en aning om var jag är och ännu mindre vad det är för dag.
Det känner jag inte för.
Jag hoppas att jag överlever ångesten även i år.

När sen nyårsdagen kommer så känner jag en euforisk känsla av lättnad, att jag har klarat det och nu går det framåt mot skönare tider, mot ljuset.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas också du övervinner din ångest inför nyår, men något konkret förslag på hu det ska gå till kan jag inte komma på...
Själv har jag ingen speciell känlsa alls, varken hit eller dit.
"Förr" när jag var yngre alltså, var detta en av årets höjdpunkter att få fira ut det gamla året och ta emot det nya, tillsammans med familj och vänner.
Nuförtiden känner jag inte så och skyller på åldern.

Kram!

Bloggullet sa...

Jag hoppas jag blir mer lugn med åren, även om det ibland verkar tvärtom.Och tack för din omtanke.
Kram på dig

Pialotta sa...

Jag kan inte råda dig till varken det ena eller andra. Det bästa för mig är att vara hemma i lugnets trygga vrå. Jag har nästan alltid i vuxen ålder tyckt så.. vara tillsammans med barnen, då de bodde hemma.
Ett Nytt år ligger framför och med helt oskrivna blad som vi inte vet vad de ska fyllas med .. lite både skrämmande och spännande. Det ser ut som det gör I Tiden så man undrar ..
Ha de nu så fint och försök så gott det nu går att bara vara så där vanlig fast det blir ett nytt år.
Om Julen tycker jag som du att det är skönt alla helgdagar är över och allt går i sina vanliga spår igen.
K på dig

S sa...

Jag vet tyvärr inte vad du ska göra, jag är inte i samma situation, men det är nog för att jag tar det rätt lugnt med högtider överhuvudtaget, de berör mig inte så mycket.

Vill bara säga att jag inte tycker det låter så konstigt att man kan ha ångest inför nyårsafton, det är ju verkligen en upphaussad dag. Egentligen förändrar den ingenting, förändringar gör man löpande under hela året, det enda är att man byter almanacka, men dagen behandlas ändå som så otroligt viktig. Man kan bli nojig av mindre...

Hjälper det något att behandla den just som en vanlig dag? Inte festa, inte skåla vid midnatt, sånt?

Kram på dig!

S o F sa...

Jag har också funderat lite över mina känslor inför varje nyår (kanske mest de senaste 10 åren).

Jag drabbas alls inte lika hårt som du, men känner mig lite "påverkad" och ofta vemodig... En massa tankar om året som gått och året som kommer. Lite grand tror jag det har att göra med att jag är sjuk och liksom inte längre känner så mycket hopp inför det nya året. Man skulle ju kunna kalla mig för pessimist, eller kanske bara realist..?

Eftersom storhelger inte är så "laddat" för mig längre så borde jag ju kunna tänka annorlunda om nyår också, tycker jag. Så min strategi får bli:
-Äsch det är ju bara en dag som alla andra! :)

Varma hälsningar!

Anonym sa...

Klart vi kan stötta varann. Du kan alltid skriva till mig om du känner att du behöver en vän som lyssnar. jag har oxå ångest för nyår. Man känner att åren rinner i väg och att livet bara rusar i från en medans man går och mår dåligt. Vill verkligen inte slösa bort mitt liv genom att vara nere och missa allt som de har att erbjuda. Ta och se till att du spenderar nyår med dom som får dig att må som bäst. Och njut av bara stunden och försök att inte tänka på allt som kommer sen. Bara koppla bort alla tankar och ha kul. Grubbla kan vi göra alla andra dagar. :-) massor med kramar Mia