fredag 5 juni 2009

Sommar och semester

Dagen igår kunde slänga sig i väggen, jag hoppas idag blir roligare.
Idag är första dagen på min mans semester, nu ska vi se hur det blir med tjafsandet när vi umgås ständigt under lång tid. Ärligt talat vet jag inte hur det är med andra par, om de tjafsar lite till husbehov de med.

Ofta läser man att sommar och semester bidrar till många konflikter på hemmaplan och resulterar i skillsmässor, det beror ibland enligt de så kallade kunniga på att folk inte hunnit prata med varandra under året och när de då får semester så kan de inte hålla tillbaka ordflödet längre. Det har pågått en laddning av osagda ord, irritationer, och gnäll som exploderar som ett åskväder under semestern.

Sen ska man hinna med massor under semestern, det ska resas, träffas släktingar och vänner, huset ska renoveras,det vill säga allt som man inte hunnit med under resten av året. Så det är nog många som andas ut när semestern och alla måsten och ska är slut.

Nu är detta en lite skämtsam bild jag målar upp. Det är nog många som kan konsten att njuta under semestern och ta vara på alla stunder till energiupphämtning, och trä pärlor av härliga upplevelser på sommarens halskedja. Sen kan man ha halsbandet under hösten och minnas allt det fina. Så har jag tänkt göra.

16 kommentarer:

StinasLoppis m.m sa...

Halloj, har en tävling på min sida om du vill vara med . Så sant att semester kan tära på förhållande .
Kramisar /Stina

Anonym sa...

Jag tror ett större problem är att alla har stora förväntningar när det gäller semester.
Man tror att man (som par) äntligen har mera tid för varandra och att det kommer att bli en harmonisk tid m.m.
Skulle folk kunna dra ner på förväntningarna skulle de lyckas mycket bättre ;)

Förvänta dig inte så mycket av andra, gör det bättre själv - då lyckas man :)

Miss Borderline sa...

Jag konfirmerade ju mig som vuxen (när jag var 27 år) och när jag gick och läste för min präst (jag läste ensam, det finns på vissa håll även gruppkonfirmationer för vuxna) så talade vi vid ett tillfälle om relationer.

Min präst (som är i min egen ålder) berätta att han en gång träffade ett gammalt par som varit gifta i 60 år eller nåt, och att han frågat dom hur dom har lyckats att hålla samman så länge.

Dom sa att dom varje kväll innan dom la sig satte sig en stund vid köksbordet och "summerade" dagen. Vissa dagar finns det kanske mkt att ta upp, andra dagar inte.

Bara det att sätta sig en stund och prata och lyssna på varandra om hur ens dag har varit, för det har man kanske ofta inte hunnit under dagen.
Jag tror att det är ett alldeles förträffligt "knep" på många sätt, speciellt idag när samhället är så stressat.

I dom kvällssamtalen tog dom oxå upp det som varit både bra och dåligt under dagen ang deras relation till varandra, på så sätt kunde dom gå och lägga sig och känna att dom fått ett bra avslut på dagen och att dom löst tex ev missnöje istället för att det bara samlar på sig.
Men inte heller att glömma säga dom BRA sakerna.

Så ett samtal skulle ju tex kunna se ut att "jag blev faktiskt väldigt ledsen när du inte såg att jag bytt ut alla gardinerna idag, det får mig att känna det som om det jag gör inte är viktigt, som om det inte spelar dig nån roll om hur det ser ut här hemma". DET är ju en sån typisk "skitsak" som man kan samla på sig, dvs att tex kvinnan tycker att mannen aldrig ser och uppskattar saker hon gör i hemmet, MEN hon säger det aldrig och FÖRKLARAR sina känslor OCH därmed ger HONOM chansen att förstå vad det betyder för henne och ger honom chansen att bli mer lyhörd och observant. Istället samlar det på sig och så kommer sånt ut i gräl "du ser aldrig vad jag gör...." och då är man inte direkt mottaglig för vare sig kritik eller argument.

Vidare kan ju kvällssamtalet se ut att "om du visste vad glad jag blev att du hade lagat min favoritmat just idag när det hade varit ett sånt helvete på jobbet". För vi är ofta dåliga på att visa och säga dom där små vardagliga uppmuntrandena, vi tänker att det rädcker med att säga "tack för maten, det var verkligen gott"......visst räcker DET, men om man nu tex känner det som jag skrev i exemplet men som man kanske inte säger vid middagsbordet så är det en liten sån där "extra" sak som läggs till pluskontot, sånt som ger energi åt både relationen och livet! Ofta tänker vi att den andra förstår vår glädje och uppskattning även om vi inte säger eller visar det på nåt speciellt sätt, men få av oss är ju faktiskt tankeläsare....

Alltså, det här paret gick lite längre än bara "regeln" att inte lägga sig som ovänner. Jag tror att det är dom där vardagliga småirritationerna som är den stora boven i många äktenskap, att till slut har det samlat på sig så mkt så det kan bli svårt att bena upp.

Kram!

hugan sa...

Jag hoppas ni kan njuta av semestern nu! Visst kan en del säkert tjafsa en hel del under sommar och julledighet, antagligen att det ska hända så mycket på så kort tid, åsså blir det inte så! Jag tror det gäller att prata ut om förväntingar och annat som man bär på. Det är ju inte många av oss som är tankeläsare....allra minst karlar...!
Trevlig semester på er!

paula sa...

Ja du det kanske behövs , här är blommor högt och lågt , hihi
ha en trevlig helg
kramiz

Pärlan sa...

Så fin beskrivning, sommarens pärlor, det är så jag gör, försöker varje fall.

Önskar er en skön semester och hoppas att vädret blir lite bättre.
Kram

Tesstamente sa...

Så har jag också tänkt att göra.. tänkt är ordet här:-)

Uffematten sa...

Tror som "kristallina" att det stora problemet är alla höga förväntningar... Och besvikelsen när det inte blir som man förväntar sig.

Hoppas ni får en riktigt fin semester!!!

Kramen!!!

Bloggullet sa...

Till Stina.
Jag är så sen att svara här så jag har redan deltagit i din tävling.
;0)
Kram

Bloggullet sa...

Till Kristallina.
Du har nog rätt, man har förväntningar och så visar det sig att det kanske blir tvärtom i verkligheten.

Jag har förväntningar på att det blir lite pestigt, så då får jag hoppas att det blir tvärtom.;0)
Kramar

Bloggullet sa...

Till Missen.
Tack för din långa kommentar. Det stämmer nog bra alltihop, och man ska nog alltid lägga sig sams.

Dock är min man sån som inte är så road av att prata om saker. Jag vill ta upp saker direkt och han vill undvika konflikter och sånt prat. Det behöver ju inte bli konflikt om bägge är överens om samtalet.

Sen brukar han vara nöjd efter samtalet och säga att det var skönt att prata.
Kramar
Kramar

Bloggullet sa...

Till Hugan.
Just det är nog spiken på kroken, eller vad man säger.;0)
Att par tror att den andre är tankeläsare och förstår ens förväntningar och önskningar även om man inte säger något.
Kramar

Bloggullet sa...

Till Paula.
Nu har ni nog ännu mer blommor.
Kramar

Bloggullet sa...

Till Pärlan.
Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev pärlor.
kram

Bloggullet sa...

Till Tesstamente.
Tänka är lätt, göra är jobbigare. Om det var det du menade.;0)
Kramar

Bloggullet sa...

Till Uffematten.
Man kanske har mest förväntningar på sig själv kom jag på nu, att man ska vara en perfekt semesterfirare.
Kramar