måndag 1 juni 2009

En brännande fråga

Jag ska ställa en fråga till er som jag inte lägger någon värdering eller egna åsikter i.
Jag undrar bara vad ni anser om att min sons skola inte längre ska fira skolavslutningen i kyrkan utan på skolgården för att det går många invandrare på skolan. Är detta dåligt eller bra? Och vilka fördelar eller nackdelar har beslutet?

20 kommentarer:

Elisabet sa...

Hej! Såg dig i Bloggblads länklista och tänker nu säga vad jag tycker.

Utan att kalla mig direkt RELIGIÖS, så tycker jag att det är helt uppåt väggarna att man inte längre ska få ha avslutning i kyrkorna!

Om man är orolig för att barn med annan tro eller inte någon tro alls .., ska ta skada ., kan man ju sjunga mer profana sånger och hålla det mera som en "avslutning" bara.

Sen tycker jag så här: om jag själv skulle flytta till .., låt oss säga Afghanistan, då skulle jag inse att här gäller det att acklimatisera sig om jag väljer att bo här för gott.
Kanske får jag t.om. bära slöja, även om jag tycker att det är vanvettigt.

Om jag skulle fly och utan egen önskan hamna i t.ex Irak och där tvingas att bära burka .., så skulle jag nog försöka att ta mig därifrån.

Däremot skulle jag INTE kräva av den irakiska regimen att hela det samhället skulle ändra sina vanor bara för att jag och andra svenskar bor där.

Helt enkelt: jag tycker att man får ta sedan dit man kommer .. hälsar Elisabet i Ystad.

S o F sa...

Fast jag själv inte alls har något emot att fira avslutning i kyrkan, så tycker jag att det är helt ok att istället välja skolgården.

Mer neutralt och borde väl passa alla.
Däremot håller nog inte argumentet att beslutet tas pga att det är många invandrare i vissa skolor. Vad jag har hört och som jag upplever det så är det mest icketroende svenskar som retar sig på att Svenska kyrkan har nåt med skolavslutningen att göra.

Att det är pga invandrarna är nog mer en myt, som upprepas om och om igen och till slut anses vara "sanningen". Här kommer lite info från nätet om de svenskar som kallar sig humanister:

"Humanister vill ha en klar åtskillnad mellan kyrka och stat, respektive religion och skola. Religionen är en privatsak och skall inte blandas in i det offentliga samhället. Den internationella humaniströrelsen slår vakt om det sekulariserade samhället som en omistlig grund för demokratin."

Varma (!) hälsningar!

Sickan sa...

Jag håller med Elisabet.
Man får ta seden dit man kommer!

Kram på dig!

paula sa...

jag blev så ledsen när de slutade här i vissa skolor att gå till kyrkan. Jag gjorde det själv när vi slutade skolan och även mina barn har fått gå till kyrkan men så vart det slut med det .
håller med Elisabet i det hon skriver
ha det bra
kramiz

Annela sa...

Om man bara använder kyrkan som en fin lokal och gör avslutningen lite högtidlig och speciell genom det så tycker jag absolut att man ska ha den i kyrkan. De som vägrar att gå med får väl stå för sitt beslut. Det kan inte hända så mycket om barn av en annan religion går i kyrkan för att fira att skolan är slut.
Sedan kan jag hålla med humanisterna som tycker att religionen är en privatsak numera, när vi inte längre har en statskyrka.

Ingela sa...

Först: Jag är INTE religiös eller troende och INTE emot invandring.

Bra fråga :)
På mina barns skolor har de inte firat skolavslutning i kyrkan någonsin. Den hålls på skolgården och det är väldigt fint och festligt, så visst kan det funka alldeles utmärkt. Skolavslutningen har ju trots allt egentligen ingen anknytning till kyrkan.

I skolan där den mindre dottern går brukar de däremot fira advent i kyrkan och det tycker jag att man skall fortsätta med eftersom jul och advent är en kristen högtid. Det ger barnen förståelse för traditioner och varför man egentligen firar jul i Sverige.

Om man bestämmer sig för att sluta fira skolavslutning i kyrkan, tycker jag däremot inte att det skall vara p g a de skäl du anger, d v s många invandrare eller andra religioner. Man får som andra som kommenterat här sagt lära sig lite att ta seden dit man kommer. Skulle man ha VÄLDIGT speciella religiösa skäl att inte gå får man väl ansöka om att slippa gå på den ceremonin då, vilket jag också tycker skulle kunna beviljas. Det är ju trots allt inte fråga om ordinarie undervisning.

Flexibilitet och tolerans från båda håll (invandrare så väl som svenskar) tycker jag är på sin plats.

Anonym sa...

Jag går ju fortfarande i skolan, och vi firar i kyrkan =) tycker att det är bra och det hör till. Tycker att det är fel att det ska ändras. Funkar ju bra på skolgården, men ändras pga av många invandrare tycker jag är fel! hade det ändras på ett annat sätt så hade det funkat. Tycker synd om svenskarna som vill fira svensk sommarlovs firande. Men sen är det klart tråkigt ifall invandrarna inte kan vara med och deltaga.

Min åsikt =)

kram!

Angels, roses & white homes sa...

Hej! Tack ja jag är nöjd och det är så kul när man blir nöjd. Nu återstår det bara lite till sen ska det vara klart. Hoppas allt är väl med dig och att du har haft sol idag. Här har det varit så varmt, nästan för varmt. Ha en fin kväll kram Christa

Pärlan sa...

Man får ta seden dit man kommer så är det bara.
Kram

Britt sa...

Hej!
Jag tycker skolavslutningarna skall vara i kyrkan, det blir en annan stämning då.

Jag håller med de andra att man får ta seden dit man kommer. Inte tror jag att man skulle göra sådana ändringar om det gällde oss. Annars får de väl dela upp avslutningen, en del i kyran och en del på skolgården för de som inte går i kyrkan.
Ha det bra
Kramiz Britt

Anonym sa...

Oj, vilka härliga kommentarer du fått. Jag håller med Elisabeth. Jag har själv bott utomlands och inte för en sekund antog jag att någon skulle ta hänsyn till mina traditioner. Kyrkan har en trevlig atmosphär och ger avslutningen en härlig stämning. Jag älskar kyrkor, de är fridfulla, speciellt de gamla kyrkorna.

Att ändra en tradtion ska väl i så fall handla om platsbrist i kyrkan, inga andra skäl..

Uffematten sa...

Tror att "S o F" har slagit huvudet på spiken när det gäller detta...
Det är ju så, att om något upprepas tillräckligt många gånger blir det en "sanning"...

Men nog tycker jag att det är högtidligare i kyrkan... Här har låg- och mellanstadiet avslutning i kyrkan, medan de äldre eleverna har sin i idrottshallen. Minns att sonen tyckte det var tråkigt att inte få gå till kyrkan och att det faktiskt inte kändes lika högtidligt att sitta i idrottshallen.

Och som så många uttrycker det; man får faktiskt ta seden dit man kommer... Och jag tror att de flesta faktiskt gör så, även om det är dom som inte vill inse att det är på det viset som syns och hörs mest!

Kramelikram och var rädd om sig!!!

Bloggullet sa...

Till er allihop.
Tack för era kommentarer, det var intressant att få läsa vad ni har för uppfattningar i frågan. Och så ser jag det ur fler perspektiv än jag gjorde förut.

Det med humanisterna visste jag inte om, så nu fick jag lära mig mer.
Jag håller med om det mesta ni skriver. Jag anser att man skulle kunna välja var man vill ha avslutningen. Att man hade en på skolgården och en i kyrkan, sen fick föräldrar och barn gå på det som passade bäst för dem.
Kramar

J sa...

Många kloka och bra åsikter här, tycker jag!

Själv kände jag nog med en gång att Ingela hade väldigt likt mina egna åsikter...

Enda skillnaden är att jag är religös!
Inte överdrivet, går alldeles för sällan i kyrkan....men jag kallar mej ändå religös/ kristen så länge jag känner trygghet i detta.
(Fast jag svär nog lite för mycket egentligen...Haha!)

Helt klart blir det ju en skönare och varmare tillställning i en kyrka...och inte ett öga är torrt...(-:

Kram på dej! (Dottern flyttar till någonstans utanför Veberöd! Är det i närheten av ditt??)
//Jenny

Elisabet sa...

Ps: Jag ser att enbart har svarat utifrån att det är människor från andra kulturer som INTE vill att deras barn ska ha avslutning i kyrkan .., ja, men det är ju självklart, tycker alla att det är trevligare på skolgården, så visst, det spelar ju ingen roll - det är inte kyrkan i sig för mig som är viktig -.

Däremot, och det tycker jag verkligen, får man nog ta seden dit man kommer.

Jag kräver inte att skåningar ska börja prata västerbottniska för att jag ska förstå dem .., jag har ju själv valt att bo just här.

Det är mera det jag menar.

Anonym sa...

Tack så mycket =)

det är då gulligt. kan få sånt gulligt av min liallsyster, och det lever jag länge på!!

många kramar tillbaka!

Christina sa...

Jag håller helt med i det SoF skriver, och jag sympatiserar starkt med den internationella humaniströrelsen.
Jag är emot skolpastorer också.

hugan sa...

Håller med talare ett på vartenda ord!! Kan lägga till att jag personligen tycker det gått för långt med allt som gäller detta ämne...ta seden dit man kommer punkt

Louise sa...

På vårt barns skola så firrar de både på skolgården och 1-2 dagar senare i kyrkan. De som inte vill gå till kyrkan behöver inte men då har de ju iaf varit med på den "stora" avslutningen på trappan/skolgården. Bra lösning tycker jag.

Heidi sa...

Jag tycker att i Sverige ska Svenska traditioner dominera och invandrare får fira sina traditioner själva eller åka till sina hemländer för att fira dessa. Jag tycker att skolavslutning i svenska skolor ska firas så som man brukar dvs i kyrkan. Jag är själv invandrare, en finne dvs. Jag tycker det är löjligt att ändra egna traditioner på det sättet man gör här i Sverige. Jag förstår helt och hållet irritationer från nationalisternas håll. Jag är inte rasist själv och jag tycker att man ska erbjuda skydd för människor som behöver det. Men sedan tycker jag om traditioner och att världen ser olika ut i olika länder. Det är roligt att kunna åka utomlands och uppleva att det är exotiskt. Det är inte lika roligt om det snart ser likadant ut överallt. Men som sagt, jag vill att alla människor i hela världen ska ha tillräckligt med mat, de ska ha tak över huvuden och kunna leva ett bra liv, oavsett var i världen de lever och oavsett ras/sexuell läggning/kön etc.
Kram!!!