tisdag 3 november 2009

Sprutan mot svinflunsan

På min sons skola vaccinerade de barnen mot svininfluensan idag, han ville inte så jag lät honom slippa även om jag egentligen vill att ha ska ta sprutan.
Jag är så tveksam till vilket som är bäst, mediernas information gör det inte lättare att ta beslut i frågan. Det är som en tävlingen mellan hur många som blir sjuka av vaccinet respektive influensen, och det känns som om det fortfarande är oavgjort.

Han berättade att flera svimmade och fick åka till sjukhus, andra mådde illa och kunde inte röra armen, många gick hem från skolan. Då känns det knappast som om man själv har någon lust att ta sprutan.
Hur ska ni göra?

22 kommentarer:

Britt sa...

Hej! Det är svårt att råda andra om man skall ta sprutann eller inte. Själv kommer vi inte att ta den, inte heller mina vuxna barn. Själv tycker jag att man vet för lite om vaccinet, men var och en måste ta beslutet själv.
Ha en fortsatt skön kväll
Kramiz Britt

Anonym sa...

Hejsan .
Jag har ÅNGEST över hur vi ska göra !!!
Tycker det är sååååå svårt .
Men vad säger du mår de så dåligt av sprutan !
Jisses .Och det är alla tysta om ?
Vi har beslutat att avvakta till efter jul.
Jag är feg då mitt nervsystem inte är som det ska heller .
Hur tänker du???
Åhh vad jag önskar någon man kunde lita på som hade insikt i detta .
Som nära forskare läkare eller nåt !
Ha de bra.
Kram Jenny

S sa...

Visst är det jättesvårt att besluta sig utifrån medias information, de närmast tävlar i skräckhistorier! Jag tänker iallafall vaccinera mig, min man har hjärtproblem och går det att undvika smittan i familjen så vill jag göra vad jag kan. Han är f.ö. vaccinerad nu och kände inte av någonting alls efteråt, inte ens ont i armen.

Och jag tänker att nu när många tusen personer redan har hunnit få sprutan så borde det ha märkts om massor av människor skulle få riktigt farliga biverkningar (lite feber en dag eller två tycker jag inte är så mycket att bekymra sig om).

Jaja, så funderar jag.

Ha det bra så här mitt-i-veckan.
Stor kram!

Angels, roses & white homes sa...

Hej! tack söta, ja det är roligare när man är 2. Jag har bestämt mig för att inte ge barnen sprutan! Tycker inte att man forskat tillräckligt i det. Det stod att barn kan bli förlamade någonstans men man vet ju inte om det stämmer. Ha en fin kväll kram

Annela sa...

Jag tycker att det är viktigt att man tar reda på fakta innan man fattar beslut. Det är många rykten som snurrar runt. Jag tänker absolut vaccinera mig. Jag tar hellre lite ont i armen är influensa, och jag vill heller inte sprida runt smitta till andra.
Varje år dör ju många i influensa, men just nu är det lite hysteriskt.
Nu är jag inte i någon riskgrupp heller. De flesta som blivit sjuka har varit barn och unga vuxna.
Men ju fler som vaccinerar sig, desto färre blir smittade.

Jenny sa...

Usch så hemskt att man ska behöva känna att det är mer eller mindre som ett lotteri.
Lite "pest eller kolera" med det här med sprutan....
Känner själv fortfarande som tidigare: Ingen spruta här!

Hoppas det gick bra för alla ungarna sen...(Fy, jag kan inte nog poängtera att det är vanskligt när dom inte sett alla biverkningar ännu...Och ska man i fortsättningen vara skyddad måste man tydligen ta om den år efter år, läste jag nånstans. INTE roligt om man en gång blivit dålig av den.)
Kram på dej!
//Jenny

Anonym sa...

Jag har en enda gång (på jobbet) vaccinerat mig mot influensa. Inom bara 30 minuter blev jag så dålig att jag hade variga ögon, spränghuvudvärk och ont överallt. Fick gå hem sedan.

Därefter har jag aldrig låtit vaccinera mig igen.
Jag gör det inte den här gången heller men jag har inga barn hemma som jag får ta hänsyn till.

Dör jag i svininfluensan blir FK bara glad, jag har blivit frisk i deras statistik och jag har slutkämpat. Underbart... ;)

Londongirl sa...

Jag kommer att ta vaccinet först och främst för att mitt lilla barnbarn bara är 1,5år och jag vill inte bidra till att hon kanske skulle kunna bli sjuk som är för liten att vaccinera sig.
Har lyssnat på läkarna i min närmaste krets och läkarstuderande i familjen och där är man eniga om att vaccineringen är bra.

Men det är klart att man ska bilda sig en egen uppfattning och läsa sig till fakta....inte bara skräckhistorier i media.
Kram kram
Lisbeth

S o F sa...

Jag avstår.

Har aldrig någonsin tagit någon influensaspruta.

Är väldigt känslig mot alla mediciner och får biverkningar, så jag tror inte min kropp skulle gilla den här heller.

Varma hälsningar!

Bloggblad sa...

Att ungarna svimmar och mår dåligt i skolan skulle jag inte ta så hårt på, jag har varit med om klasser där de hetsar upp sig nåt helt otroligt och får panik för de andra vanliga sprutorna.... en del alltså... alla får samma spruta, men alla blir inte hysteriska.

Jag har faktiskt inte bestämt mig riktigt än om jag ska ta den eller ej.

Tina sa...

Hej vännen!
Ja, det är en stor fråga du tar upp.
Jag har oxå skrivit en hel del om detta både på bloggen & Facebook ( mina antekningar )
Jag tillhör riskgruppen, men bestämde mig väldigt tidigt att INTE ta den. Jag ser ingen lösning på problemet att vaccinera sig. De studier de har gjort på detta vaccin..( vilket INTE är mycket..) ger mig mer tveksamhet än annat. Ingen verkar veta nått om den utan de fyller på & ändrar informationen hela tiden.
Jag har redan kvicksilver förgifning & vill absolut inte tillför mer.. de säger att det är så ytterst lite i vaccinet.. men egentligen är det ingen som vet. Jag har fölt studier från USA oxå & jag är mycket tveksam för denna spruta. Vad jag vet så finns det inget svar på att sprutan verkligen hjälper. De säger oxå att de som tar sprutan nu, ligger dåligt till inför den kommande influensan som beräknas komma i Februari... men vad som är sant & inte.. är nog igentligen ingen som vet. Jag tycker dock att det är allt för många frågetecken kring detta för att jag ska ta den.
Du får gärna gå in på FB & kolla under mina antekningar. Där har jag lagt ute LITE av det jag tagit del av. Som hälsorådgivare behöver jag vara lite påläst om detta, så det är därför jag läst på om svininfluensan. Jag ger mina kunder rådet att fatta beslutet för sin EGEN del.. inte för någon annan. Jag vill ge dig det rådet oxå.
Känn efter från hjärtat hur DU känner!!
Min som vill inte heller ta den .Han är 13 & min man ska inte heller ta den. Jag anser att ju mer vi vaccinerar oss desto mer mottagliga blir vi. Imunförsvaret blir lurat & vi kommer att bli mer sjuka ju mer vi vaccinerar oss..Men det är MIN åsikt!!
Hoppas du mår bra & att du får en underbar Onsdag!
Kram Tina från bloggen
* Livet är här & nu *

moonroose sa...

Ja inte är det lätt när det diskuteras även av läkare om det är bra eller inte, även många läkare är ju emot vaccinet så vad göra..Här gäller det att lyssna till sig själv och känna hur man själv vill göra. Själv ska jag inte ta sprutan inte heller min man eller våra barn tar den.

Önskar dig en riktig fin fortsättning på dagen!
Kram Yvonne

Cina sa...

Ja det är lite klurigt hur man ska göra! Att man reagerar på själva vaccinationen tycker inte jag är speciellt anmärkningsvärt. Alla sorters vaccin man tar kan ju orsaka biverkningar men det skriver inte massmedia om just nu. Tänk på stelkrampssprutan. Hur ont i armen får man inte då??? Här hemma pratade vi om det igår då Lilla Syster hade lätt panik då en kompis berättat om en annan "kompis" som nu är förlamad p g a sprutan. Eller en annan som bara kan gå baklänges. Vilket inte alls är sant. Sådana rykten förekommer alltid i olika situationer och det gäller ju att hålla huvudet kallt. Så mycket som det skrivs och pratas om denna influensa, inte är det konstigt att ungarna jagar upp varandra vid "sprut-tillfället". I vår skola har det hänt att barn svimmat vid andra vaccinationstillfällen, inte blev det någon särskild uppståndelse över det.
Jag har efter övervägande och funderande kommit fram till att jag och barnen ska ta sprutan.

StinasLoppis m.m sa...

Ja vaccinet vara eller icke vara , jag har inte en aning om det är bra eller dåligt .Men jag hoppar över att ta det även om jag ligger i riskzonen . Kramisar /STINA

Sickan sa...

Min en tjej vaccinerades i går och 2 barm till ska göra det på fredag.

Dottern som fick sprutan i går. Svimmade och slå i golvet i morse och var okontaktbar en stund.

Men hon är bättre nu ikväll.
Blodtrycksfall är tydligen oxå en biverkning.

Det är svårt att veta vilket som är bäst.
Jag har inte bestämt hur jag själv ska göra ännu......

Kram

hugan sa...

Jamen just precis vad som snurrar på i min skalle!! Jag vet inte alls hur jag ska göra. Det lutar åt INTE hållet dock. Tror man lurar kroppen, immunförsvaret på tok...sen brukar jag sällan vara sjuk, är inte i någon riskgrupp. Så varför?
Kanske svarade jag där! Men man kan ju alltid ändra sig!

Kram på dej

Maria sa...

Hej vännen!Svårt att råda men om jag vore du så skulle jag nog ta sprutan för jag har tagit den och blev inte alls sjuk på någe vis,det enda som jag kände var litet ont dagen efter just där dom hade stuckit mig men inget mera så jag är bara glad att jag har låtit vaccinera mig.Men om du vet att du är allergisk mot något så bör du nog vara försiktig men annars så skyddar man ju både sig själv och andra och hindrar smittspridningen mot influensan.

Läste på msns nyheter att tom en katt hade fått svininfluensan men som nu tillfrisknat..den hade blivit smittad av dom andra familjemedlemmarna.

Innan jag tog sprutan så fick jag hjälp med att fylla i ett formulär med frågor om man var äggalergiker eller allergisk mot något annat för dom bör nog inte ta sprutan.

Tror media har blåst upp och förstorat detta väldigt mycket för biverkningar kan man få av nästan all medicinsom man måste ta..min nervmedicin som jag tar mot smärtan i armen i den finns MASSOR av biverkningar som man kan få men ändå så tar jag den för jaq vill ju inte ha ont..ja det var en lång,lång lista av alla krämpor som man kunde få!!

På vårdcentralen så såg jag ingen som svimmade eller blev sjuk för symptomen kommer ju oftast dagen efter men en del kan väl bli sjuk direkt kanske men då finns ju sjukvårdspersonal på plats i svåra fall..låter lite överdrivet det din son berättade så jag tror att det är bäst att låta vaccinera sig och barn och ungdomar är väl i riskgruppen likaså gravida.

Men det där måste du ju avgöra själv förståss för man kan ju bki väldigt sjuk och en del har ju tom dött av influensan..en treårig pojke dog ju för några dagar sedan läste jag på nyheterna och en 53- årig man.

Hoppas du får en fin dag,
Kram Maria

Helan sa...

Heij.. nee, sprutan tänker jag nog inte ta.. här har 2st legat i flunsan i veckan.. men det är på G tillbaka nu.. hoppas man klarar sig själv.."peppar-peppar"..jag är sällan sjuk..får hoppas de blir så nu me.

Joo, visst är det en fin hund.. han är väldans saknad.. bilden är ju lånad, men han såg ut nästintill sådär, å samma ras.

Hoppas du me får en underbar vecka..slutet på den iaf.. å en fin helg..kram på dej. Helén.

Annela sa...

Haha, jag har också hört om tjejen som efter vaccineringen bara kunde gå baklänges. Det skulle vara kul om alla fick den biverkningen =)

Maria sa...

Jag har tagit sprutan i förrgår. Svårt att veta vad som är rätt eller fel. Kände inte av den så mycket, bara lite öm i armen.

Anonym sa...

Om man svimmar i samband med en vaccination är det snarare pga ångesten än pga vaccinet... Det går ju suggerera sig vilka symptom som helst. Hyperventilering leder ju till domningar i armarna bara av att ha ett exempel...
Jag ska ta sprutan och hoppas att den hinner innan själva influensan.
//Heidi

Bloggullet sa...

Till Alla.
Eftersom jag är sen med att svara på era kommentarer så svarar jag till alla samtidigt.

Tack för era kommentarer, det var intressant att läsa om era erfarenheter och funderingar och jag har fått mer fakta om vaccineringen genom er.

Nu när så många blivit vaccinerade så har det ju ändå inte upptäckts några värre biverkningar så jag får fundera lite till.
Kram på er allesammans